Głównym zadaniem stołów buforowych jest akumulowanie nadmiernej ilości produktów, które dostarczane są z linii produkcyjnej. Dodatkowo mogą wyrównywać przepływ produktu do maszyny pakującej. Dzięki ich zastosowaniu wynika wiele korzyści np. usprawniają i przyspieszają wiele procesów produkcyjnych. Produkujemy również stoły buforowe okrągłe, które zazwyczaj montowane są na końcu linii produkcyjnej i znacząco usprawniają pracę manualną pracowników.
Stół buforowy najczęściej wykonywany jest na łańcuchach płytkowych lub na specjalnej taśmie modułowej typu Raised Rib (RR2000XP) z wykorzystaniem grzebieni. Gwarantują one płynny przepływ produktu pomiędzy przenośnikiem zasilającym a stołem. Podczas dużego obciążenia opakowań uruchamia się automatycznie stół buforowy w celu zmniejszenia naporu. Układ buforowania pojedynczych produktów odbywa się na przenośnikach wielorzędowych, który gwarantuje akumulowanie transportowanego produktu (np. butelki, puszki). W porównaniu z transporterami jednorzędowymi zapewnia kilkakrotnie wyższą wydajność linii produkcyjnych. Stosowanie wymienionych transporterów sprawia, że zmniejsza się odległość między danymi maszynami. W czasie pracy linii, obciążenie, jakie powodują pełne butelki ma duży wpływ na trwałość łańcucha oraz kół biernych i napędowych. Z tego właśnie powodu stosujemy system smarowania łańcuchów.
Dysze natryskowe systemu smarowania oraz prawidłowe rozprowadzenie rurek, wykonanych ze stali kwasoodpornej, zapewnia właściwe rozprowadzenie środka smarnego na łańcuch, skutkującego cichszą, sprawniejszą pracą. Zmniejszenie współczynnika tarcia pomiędzy łańcuchem a ślizgiem, sprawią, że zmniejsza się także pobór mocy przez motoreduktor.